SKP:n Etelä-Helsingin osasto: Solidaarisuutta Espajan naisten taistelulle!


Suomen kommunistinen puolue on mukana Euroopan vasemmiston solidaarisuuskampanjassa, jolla tuetaan naisten oikeutta päättää omasta kehostaan. Solidaarisuutta tarvitaan tänään erityisesti Espanjassa.
Espanjan hallitus yrittää nostaa kannatustaan myötäilemällä katolisen kirkon kantoja muun muassa kieltämällä naisilta abortin ja toisaalta poistamalla yksinäisten naisten oikeuden hedelmöityshoitoihin. Oikeistopuolue Partido Popularin lakialoitteen mukaan jatkossa Espanjassa olisi mahdollista saada abortti ainoastaan tilanteessa, jossa äidin terveys on vakavasti uhattuna.

Euroopan vasemmiston puolue on mukana espanjalaisessa “vapaudenjuna” aloitteessa, joka on syntynyt vastatoimena Espanjan oikeistopuoleen ajamalle abortin kieltävälle laille. Naisten oikeuksien räikeä loukkaus johtaa laittomien aborttien yleistymiseen ja sen vaikutus kohdistuu etenkin köyhimpiin naisiin, joiden ei ole mahdollista matkustaa muualle Eurooppaan teettämään aborttinsa siellä.

– On täysin käsittämätöntä, miten eurooppalaisen leikkauspolitiikan laskua jatkuvasti maksatetaan naisilla. Espanjan tilanne osoittaa, että hallitukset ovat valmiita lisäämään naisten taakkaa, paitsi poistamalla sosiaalipalvelut ja irtisanomalla niihin työllistyneet naiset, myös jopa poistamalla naisten oikeuden päättää omasta kehostaan, toteaa helsinkiläinen paikallispolitiikan vaikuttaja ja SKP:n eurovaaliehdokas Tiina Sandberg.

– YK:n ihmisoikeusneuvosto on jo 2009 ottanut selkeän kannan siihen, ettei ihmisten sosiaaliturvaa ja palveluita saa leikata tai vaarantaa valtioiden heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Aborttien määrä valtiossa ei riipu abortin saamisen helppoudesta, vaan se heijastelee ennen kaikkea sitä, miten yhteiskunta tukee äitejä ja toisaalta miten paljon panostetaan seksuaaliterveyden opetukseen ja ehkäisyvälineiden saannin helpottamiseen, sanoo Sandebrg.

Euroopan vasemmisto kutsuu kaikkia edistyksellisiä voimia solidaarisuustoimiin ihmisoikeuksien puolesta markkinoiden ja oikeistovoimien mielivaltaa vastaan. Kampanjapäivänä 1.helmikuuta halutaan nostaa esille naisten oikeus päättää omasta kehostaan ja heidän oikeutensa aborttiin.