Tulta hampurilaisille – vastuullisen yrityksen haasteet
















Vapaa toimittaja, Tiedonantajan kolumnisti ja väitöskirjatutkija Juuso Koponen (kuvassa) osallistuu SKP:n Etelä-Helsingin osaston hampurilaistempaukseen. Koponen alustaa tilaisuudessa Tradekasta.

SKP:n Etelä-Helsingin osasto syö hampurilaisia Helsingin rautatieaseman Burger Kingissä, keskustelee pikaruokaravintoloiden työläisten oikeuksista ja kysyy onko Tradeka ja Burger King vastuullinen yritys ja hyvä työnantaja. Osuuskunta Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä vastaa.

Yhteiskuntavastuu maistuu Burgereissa

Tänään identiteettipolitiikka ja yhteiskunnallinen vastuu on kärkiasioita kun mietitään osallistumista ja vaikuttamista. Näillä on myös suuri vaikutus kulutuspäätöksiin. Ruoasta tulee helposti myös politiikkaa. Tradeka-konserniin kuuluu ravintola-alan yhtiö Restel ja Burger King on yksi sen ketjuista. Miten hyvältä Burger Kingin hampurilaiset maistuvat saattaa riippua paljon yrityksen yhteiskuntavastuusta ja siitä miten se pitää huolta ympäristöstä ja työntekijöistään.

Yksi tunnetuimpia someuutisia muutaman vuoden takaa oli aktivistien isku, jossa maailmanpankin johtaja sai Suomessa käydessään kermakakun kasvoilleen. Kansalaisyhteiskunnan erilaiset toimijat ja aktivistit saattavat helposti syyttää suuryrityksiä sosiaalisen vastuun puutteesta ja järjestää näyttäviä mediatapahtumia asian esille nostamiseksi. Seattlessa alkanut suoran linjan kakutteluliikehdintä on merkki uusista haasteista, joita yrityselämä saa tänään kohdata.

Kommunistit liekeissä ja Whopperin äärellä

Suomen kommunistisen puolueen Etelä-Helsingin osasto kokoontuu tiistaina 19.10 kello 17 Helsingin rautatieaseman Burger Kingissä maistelemaan ravintolan herkkuja, ja keskustelemaan pikaruokaravintolatoiminnan haasteista sekä Tradekan kautta vaikuttamisesta.

Vapaa toimittaja, Tiedonantajan kolumnisti ja väitöskirjatutkija Juuso Koponen osallistuu SKP:n Etelä-Helsingin osaston hampurilaistempaukseen. Koponen alustaa tilaisuudessa Tradekasta.

- Näkisin että osuustoiminta on yksi keino taistella kapitalismin oloissa pääoman ja kapitalistien valtaa vastaan. Kun yksityisiä voittoja tahkoavat pääomapiirit jäävät pois yhtälöstä, jäljelle jäävä lisäarvo voidaan jakaa oikeudenmukaisemmin työntekijöiden ja asiakkaiden kesken ja periaatteessa kaikki voivat hyötyä. Näkisin osuustoiminnan merkityksen hyvin suurena.

Toisaalta yksi ongelma on siinä, että käytännössä on kuitenkin niin, että kapitalistisilla markkinoilla pärjätäkseen vasemmistolaisestakin näkövinkkelistä toimivien tahojen on usein mukautettava toimintaansa kapitalismin logiikkaa vastaavaksi, ja tämä voi tehdä hallaa etenkin työntekijöiden oikeuksille. Perinteisesti moderni kommunismi on ollut enemmän työntekijöiden, työläisten, aate kuin kuluttajien aate. Tästä seuraa tietty ristiriita, kun osuuskunta tarjoaa omistajilleen etuja. Millaisia työntekijöiden oikeudet ovat? Tätä en tiedä Tradekan tapauksessa. Haluaisin tästä keskustelua. Asiat eivät siis ole aivan ongelmattomia. Olisinkin erityisen kiinnostunut kuulemaan, millä tolalla Tradekan liiketoiminta näiltä osin on, kertoo Koponen

Pikaruokaravintolat ja yhteiskuntavastuu

Tänään kaikkien yritysten on vastattava kansalaisyhteiskunnan esittämään vastuun kantamisen haasteeseen, tiedostettava ja otettava huomioon valtavasti erilaisia asioita muuten saattaa käydä niin että yrityksen toimet ympäröivän yhteiskunnan silmissä näyttäytyvät kyseenalaiselta.

Pikaruokalabisnes, joita Restel ja Burger King edustavat ovat viime aikoina olleet suuren median hampaissa. Yksityinen hampurilaisketju Hesburger on noussut esimerkiksi yrityksestä, jossa hampurilaisten paistajien työolot ja palkkaus eivät täytä hyvän työpaikan tavoitteita.

Yrityksen sosiaalisella vastuulla tarkoitetaan usein sitä, että yrityksen tulisi kantaa vastuuta työntekijöistään, ympäristöstään ja lähiyhteisöstään. Vaatimusta yrityksen sosiaalisesta vastuusta esittävät usein sen erilaiset sidosryhmät.

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelän mukaan Restel tukee työntekijöidensä harrastustoimintaa vuosittain jaettavilla Smartum-eduilla. Lisäksi esimerkiksi Burger Kingillä töissä olevat saavat työsuhde-etuna Elixia Online -jäsenyyden.

Osuuskunta Tradeka tekee hyvää

Osuuskunta Tradeka kertoo muuttuneensa osuuskauppavetoisesta kuluttajaosuuskunnasta moderniksi omistajaosuuskunnaksi, joka tekee paitsi hyvää

tulosta, myös hyvää ympäröivälle yhteiskunnalle. Tradekan sidosryhmiä ovat ainakin sen kuluttajaomistajat joita on 200 000.

Tradekan omistajajäsenet odottavat yritykseltä toimenpiteitä sellaisillakin alueilla, jotka eivät perinteisesti kuulu varsinaisen yritystoiminnan piiriin. Yrityksen yhteiskunnallinen vastuun kantamisen kiinnostus ja käytäntö riippuu paljolti eri sidosryhmien siihen kohdistamista odotuksista.

Tradekan omistamiseen voi vaikuttaa mm. osallistumalla vaaleilla valittavaan Tradekan edustajistoon joka nimeää hallituksen. Tradekan jäsenet voivat yrityksen kotisivujen kautta tehdä aloitteita, joilla kehittää sen toimintaa.

- Osuuskunta Tradekan omistama Tradeka-Yhtiöt tosiaan omistaa sellaisen firman kuin Restel, joka taas pyörittää suurinta osaa Suomen Burger King-ravintoloista. Mikäli viimeaikaiseen uutisointiin on uskominen, niin tämä ei ehkä ole ehkä ihan ongelmaton järjestely jos miettii työntekijöiden oikeuksia pikaruokaravintoloissa. Hesburger on tietysti pahin riistäjäfirma pikaruoka-alalla, mutta tuskin Burger King tai vaikkapa McDonald's paljoa paremmin pärjää. Mutta Hesburgerissa sentään asiakaskin näkee mitä touhu on. En halua tällä puheenvuorolla nyt hyökätä Tradekaa vastaan vaan herätellä keskustelua ja kuulla miten asiat ovat.

Tradekan jäsenyys on tärkeä siksi, että jäsenet voivat vaikuttaa edustajiston vaaleissa ja sitä kautta koko palettiin mikä on muotoutumassa. Siksi olisi tärkeää, että mahdollisimman moni SKP:n jäsen olisi Tradekan jäsen, sanoo Juuso Koponen.

Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalit järjestetään 1.–15.2.2022. Vaalit toteutetaan posti- ja sähköisen äänestyksen yhdistelmänä. Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua.

Lisätietoja Osuuskunnan vaaleista löytyy osoitteesta www.tradeka.fi/ vaalit

Rauhantyö ja työporukat

Kansalaisyhteiskunnassavaikuttamisesta kiinnostuneille mm rauhantyö on aina ollut keskeistä.

- Restelissä tai Burger Kingillä ei ole rauhantoimikuntaa mutta Tradeka-konsernissa työporukat ovat omaehtoisesti käynnistäneet yhteistä harrastustoimintaa, kuten yhteisiä salibandyvuoroja ja kilometrikisoja, kertoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

Suomen rauhanpuolustajien yhteydessä toimii Työpaikkojen rauhantoimikunta. Eri yritysten ja työpaikkojen ns. rauhanryhmät ovat osallistuneet työpaikkojen rauhantoimikuntien toimintaan.

Rauhanpalkinto annetaan vuosittain rauhanpäivien yhteydessä tapahtuman loppuhuipentumana. Palkinnon nimitysperusteet ovat väljät, rauhantyöhön innostavat, esimerkki muille ja kannustus omalle toiminnalle.

Ensimmäinen palkinnon saaja oli Foorumin rakennustyöläiset Helsingissä vuonna 1985. Vuosittain huomionosoitukset ja saajat ovat vaihdelleet, mukana on eri puolilla maata olevia kaupunkeja ja ammattijärjestöjä. Viimeksi palkinnon sai jyväskyläläinen monikulttuurikeskus Gloria.

Seuraavat Ay-väen rauhanpäivät järjestetään 15.–16.1.2022 Hämeenlinnassa silloin rauhanpalkinnon saa taas uusi työpaikka.

Burger Kingin palkalla vaikea tulla toimeen

Tradekan vastuullisuusjohtaja Niemelä kertoo Restelin noudattavat ravintolatoiminnassa ja kaikissa ketjuissa noudatetaan lakeja ja työehtosopimuksia. Työstä maksetaan vähintään TES:n mukainen palkka. Kokonaispalkan suuruus riippuu kokemuksesta ja lisäksi palkkaan vaikuttaa esimerkiksi ilta-, yö- ja viikonlopputöiden määrä, joista maksetaan erillisiä lisiä, kertoo Niemelä.

Työntekijöiden mielestä työstä pitää saada sellaista palkkaa, jolla voi tulla toimeen. Burger Kingin kuukausipalkalla on haasteellista pärjätä Helsingissä.

- Siihen vaikuttaa monet tekijät, kuten tehtyjen tuntien määrä ja asumis- ja elinkustannukset, mutta on totta, että ravintola-alan työntekijöiden palkalla voi olla vaikea tulla toimeen Helsingissä, jossa elinkustannukset ja erityisesti asumiskustannukset ovat maan korkeimmat, sanoo Niemelä.

Vastuullisuusjohtaja Niemelän mukaan Restel tai Burger King eivät ole luoneet Suomeen alalle tyypillisiä pätkätöitä tai matalapalkka-alaa.

- Restel ja Burger King pyrkivät tarjoamaan kaikille omaan elämäntilanteeseen sopivaa työtä. Työntekijöitä palkataan ensisijaisesti toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen, pois lukien kesätyöntekijät, jotka sesonkiluonteisuudesta johtuen ovat määräaikaisia. Palkkauksessa noudatetaan aina työehtosopimusta.

Koronapandemia ja sen vaikutukset ovat osuneet kovasti ravintola-alaan ja sen työntekijöihin. Tämän vuoksi Restel jakoikin puolet valtiolta saamastaan koronakorvauksesta lomautetulle henkilöstölleen kesällä 2020. Lisäksi lomautettua henkilöstöä ilahdutettiin kotiin lähetettävillä ruokapaketeilla. Erillisellä sairauskassan hallituksen päätöksellä sairauskassan palvelut ovat olleet korona-aikana myös lomautettujen työntekijöiden käytössä, kertoo Niemelä.

Monen nuoren ensimmäinen työpaikka

Burger Kingissä tehtään ihan omalla tavalla töitä. Tradekan Niemelän mukaan tämä konseptoitu tapa tehdä töitä tarkoittaa hyvää työhön perehdyttämistä niin että töitä voi tehdä ilman aikaisempaa koulutusta tai osaamista. Restelin ravintolat tarjoavat monille nuorille ensimmäisen kosketuksen työelämään.

- Restelin ravintolat ja Burger King ovat monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka ja vastuu nuorten ensimmäisenä työnantajana tiedostetaan hyvin. Restel haluaa luoda jokaiselle sen ravintoloista työelämään ponnistavalle nuorelle ja jo ravintola-alalla pidempään toimineelle edellytykset menestyä ja toimia kaikenlaisissa työelämän tehtävissä tulevaisuudessa,

Burger King tarjoaa työntekijälle joustavan mahdollisuuden tehdä töitä oman elämäntilanteen mukaan. Työ on hektistä, monikanavaista ja vaihtelevaa tiimityötä. Innostuneiden ja motivoituneiden työntekijöiden on mahdollista nopeasti edetä myös esihenkilötehtäviin. Uudet esihenkilöt koulutetaan ketjun konseptin mukaisesti tehtäviinsä, kertoo Niemelä

Kaikki Burger Kingillä työskentelevät ovat osa Tradekan sairauskassaa. Sitä kautta työntekijöille maksetaan sairausvakuutuslain mukaisia etuuksia ja omien sääntöjensä mukaisia lisäetuuksia. Kaikki vähintään kuusi kuukautta kestävässä määräaikaisessa tai pysyvässä työsuhteessa oleva tulee kassan jäseneksi koeajan jälkeen. Jäsenyyden edellytyksenä on, että henkilön viikkotyöaika on vähintään 21 tuntia.

- Tämä edistää ja tukee jäsenistön terveyttä ja hyvinvointia. Kassan jäsenet pääsevät nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon ja kassa korvaa työterveyshuoltoon kuulumattomia kuluja, kuten esimerkiksi hammashoitoa, silmälaseja, tukipohjallisia ja lääkkeitä. Lisäksi kassa

korvaa lääkärin lähetteellä myös fysioterapiaa ja psykoterapiaa, listaa Niemelä.

Sateenkaarityöpaikka Burger King

Identiteettipolitiikka on tämän päivän keskiössä ja tasa-arvon kysymykset näyttelevät isoa osaa yritysten vastuullisuustyössä. Tradekan vastuullisuusjohtaja Niemelän mukaan Restelissä, Burger Kingissä ja muuallakin konsernissa kiinnitetään huomiota siihen, että jokaisella on tasa-arvoiset mahdollisuudet esimerkiksi edetä uralla. Niemelän mukaan vastuullisuus merkitsee ajatusta jatkuvasti kehittymisestä.

- Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle; kaikille ihmisille kuuluu yhtäläiset perustavanlaatuiset vapaudet ja oikeudet. Burger King on ollut neljän vuoden ajan Helsinki Priden kumppani. Se on mukana työssä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon parantamiseksi, mahdollistamassa Helsinki Pride -tapahtumaa ja tukemassa ympärivuotista ihmisoikeustyötä. Burger Kingin Helsingin Pride-viikon yhteydessä käynnistämä Love Conquieres all -kampanja puhutteli toissa kesänä ihmisiä ympäri maailman. Kampanjassa juhlistettiin rakkauden kuulumista kaikille ja se palkittiin myös Cannes Lions -festivaaleilla pronssileijonalla, konkretisoi Niemelä.

Hesburger nousi ikäviin uutisiin huonon henkilöstöpolitiikan takia. Burger Kingin tuotemarkkinoinnissa esimerkiksi hampurilais-sämpylöille annetaan tulta, mikä viittaa feministiseen kertomukseen jossa patriarkaatti saa tulta munille.

Nolatoleranssi epäasialliselle kohtelulle

Niemelän mukaan niin kauan kun tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät toteudu käytännössä, on niiden eteen tehtävä aktiivisesti työtä.

- Konsernissa jatketaan systemaattista työtä vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen organisaatiossamme mm. järjestämällä koulutuksia, poistamalla käytöstä sukupuolittuneita termejä sekä jatkamalla aiempaa kumppanuuttamme Pride-yhteisön kanssa. Restelissä ja Burger Kingissä on käytössä useita palautekanavia eri käyttötarkoituksiin. Niiden kautta henkilöstö voi myös anonyymisti raportoida esimerkiksi havaitsemastaan epäasiallisesta käytöksestä tai epäreilusta toiminnasta.

Lisäksi Restelissä käynnistettiin viime kesänä Nollatoleranssi-kampanja, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota epäasialliseen kohteluun ja siihen puuttumiseen työpaikalla, kertoo Niemelä.