Vaalitulos sytytti tulisielut


kuva SKP:n Etelä-Helsingin osaston Naton vastaisesta kampanjasta "Kumpaa sinä haluat sota-aseita vai arjen turvaa", joka kiersi eri puolella kaupunkia

SKP:n Etelä-Helsingin osasto kävi väkevää keskustelua eduskuntavaalituloksesta ja tuuletti ovet ja ikkunat auki osaston omaa toimintakulttuuria. ”Meidän on kerrottava muillekin kuin vain itsellemme mitä se meidän muutos tarkoittaa” korosti osaston puheenjohtaja JP Väisänen. Kun tarkastellaan oman osastomme työtä viimeisen parin vuoden ajalta olemme tehneet ihan uusia julkisia avauksia mm. kirjasto kympissä järjestetyissä ”Jutellaan julkisesti” tilaisuuksissa ja olemme ottaneet maksuttomia omia medioita käyttöön netissä. Kaikki tämä näkyvä ja keskusteleva yhteistyön toiminta ei kuitenkaan näkynyt vaalituloksessa. Osaston kaksi jäsentä siivooja Kirsti Kangas ja käsitetaiteilija, SKP:n pääsihteeri JP Väisänen olivat molemmat ehdolla eduskuntaan. Molemmat ehdokkaat Kangas ja Väisänen kävivät ihan tosissaan kunnon vaalikampanjan mutta kumpaakaan ei valittu eduskuntaan. Äänimäärät koko puolueella laskivat rajusti edelliseen eduskuntavaalitulokseen nähden. Ovi eduskuntaan pysyi kiinni.

Tappiossa uuden alku

”Olisin odottanut toisenlaista tulosta” kommentoi osaston rahastonhoitaja Olavi Nurminen. Keskustelu vaalituloksen aikaansaamasta oikeiston voitosta kääntyy itsekritiikin ja toiminta-analyysin kautta myös kysymykseen miten kauan yhteiskunnan oikeistolaistuminen voi jatkua. Miten paljon pitää ihmisten perusturvasta leikata ennen kuin radikaalit vasemmistolaiset muutoksen vaatimukset koetaan siksi oikeaksi ja uskottavaksi vaihtoehdoksi.

Vaalien tulos haastaa SKP:n Etelä-Helsingin osaston aktivistit ymmärtämään oman erikoisuuden ja osaston omat voimavarat. ”Me emme todellakaan ole ihan samanlaisia kuin ne ehdokkaat, jotka saivat ne pikku porvarien äänet tai ne, jotka ne jotka etsivät yhteiskunnallisia pikaratkaisuja alentamalla toisia duunareita tai ihmisryhmiä ja saivat tyytymättömien protestiäänet ” haarukoi JP Väisänen tiukkana vaalianalyysin satoa osaston keskustelusta, joka liikkui uuden voimakkaamman puolueosaston kokoamisesta aina osaston yhteistyön ylettämisestä muiden piirijärjestöjen kanssa aloitettavaan yhteistyöhön.

Lisää potkua ja tiivistystä

”Meidän pitää ehkä pystyä tiivistämään sanottavaamme enemmän” alleviivasi Maria Boussen vaalituloksen kritiikissään. Boussen osallistui aktiivisesti osaston vaalitilaisuuksiin ja keskusteluihin. ”Erityisesti olen sitä mieltä, että voisimme nousta ainoaksi todelliseksi Naton vastaiseksi voimaksi Suomessa ja siksi meidän pitää entisestään voimistaa Naton vastaista kampanjaamme” tiivistää rauhanaktivisti Boussen ja lupaa osallistua osaston järjestämään kesän natovastaiseen uimaranta kampanjaan.

Yhteistyöllä eteenpäin

"Nyt on toiminnan ja yhteistyön aika"kuuluu Kirsti Kankaan analyysissä. Osaston toimintasuunnitelmaan kesän ja syksyn osilta kirjattiin Naton vastaiset uimarantakampanjat ja niiden linkittäminen keskusteluun valtion budjetista viimeistään jo elokuussa, ”Jutellaan julkisesti” yhteistyön keskustelutilaisuuksien järjestäminen syksyllä ja talvella koettiin edelleen tarpeelliseksi ja jäsenistöä aktivoivaksi. Luonnollisesti osasto päätti osallistua Helsingin piirijärjestön toimintaan, kehittää sitä. SKP:n Etelä-Helsingin osasto osallistuu myös puolueen valtakunnallisiin hankkeisiin ja kampanjoihin kuten perusturvan 900 € kampanjaan keräämällä nimiä adressiin. Suurta kiinnostusta keskusteluissa herätti puolueen uusi vielä julkaisematon kampanja jossa samalla kerätään porvarisysteemin vaatimat kannattajakortit puolueen uuteen puoluerekisteriin viemiseen.